به گزارش روابط عمومی و بین الملل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران، وبینار همکاری مشترک جهت صادرات عسل کشورهای ایران، قرقیزستان و روسیه به اوراسیا برگزار شد.
در این وبینار نماینده کشور قرقیزستان با اشاره بر اهمیت موضوع از نظر اجتماعی با توجه به افراد زیادی که در کشورها مشغول به زنبورداری هستند و همچنین اهمیت آن از بعد اقتصادی به دلیل اینکه عسل یکی از پرمصرف ترین محصولات کشاورزی در دنیاست؛ موضوعات مورد بررسی در وبینار را نحوه همکاری کشورها، چگونگی کنترل کیفیت عسل و رفع مشکلات موجود در مسیر عنوان کرد.
مشاور تکنولوژی و کنترل کیفیت از آلمان، الکساندر آنیسیموو با بیان اینکه برای همکاری در صادرات عسل نیازمند تولید عسل با کیفیت، کنترل کیفی و دریافت گواهینامه های بین المللی، وجود آزمایشگاه های جداگانه و مشترک دارای گواهینامه های لازم و معتبر، دارا بودن گواهی معتبر بسته بندی عسل، داشتن ارتباط مستقیم با خریدارها، تعامل و همکاری با گمرکات و آژانس ها و دفاتر دامپزشکی کشورها و سازمانهای صدور گواهی و در نهایت درک خواسته های خریدار هستیم.
وی از خصوصیات تجارت عسل در بازار اروپا به داشتن گواهی اروپایی برای کیفیت، مطابقت نمونه با گواهی صادر شده، صادرات بلند مدت برای ادامه همکاری، صادرات در حجم بیست تن به بالا، حفظ ساختار محصول تا زمانی که به دست خریدار میرسد، داشتن گواهی مجزا برای هر بخش صادر شده، به کارگیری تکنولوژی در پروسه تولید عسل (کنترل مواد اولیه، همگون شدن مواد اولیه، کنترل کیفیت نهایی) اشاره کرد.
الکساندر آنیسیموو گفت: هزینه آنالیزهای عسل برای صدور گواهینامه بسیار بالاست(هزینه یک آنالیز ۱۵۰۰ یورو است) و شرکتهای کوچک توانایی پرداخت آن را برای اخذ گواهینامه های بینالمللی لازم جهت صادرات ندارند، به همین دلیل ما میتوانیم با ادغام تلاشها و تاسیس یک شرکت بزرگتر این روند را تسهیل کنیم.
وی با اشاره به اینکه کشورها باید انواع عسل تولید شده و میزان تولید را مشخص کنند، ادامه داد: اکثر تولیدکنندگان عسل دستگاه یک مرحله ای همگون شدن عسل را دارند که پیشنهاد ما استفاده از دستگاه های دو مرحله ای و یا حتی سه مرحله ای برای همگون شدن عسل است.
الکساندر آنیسیموو در پاسخ به سوال نماینده وزارت کشاورزی قرقیزستان در خصوص این که این آنالیزها و آزمایش ها کجا باید انجام شود گفت مکان انجام آزمایش مهم نیست و آنچه حائز اهمیت است وجود شاخصهای لازم در آزمایشگاه برای صدور گواهینامه است. ما ترجیح میدهیم آزمایشگاههای موجود در قرقیزستان با دستگاههای لازم تجهیز شوند و از طریق این ازمایشگاه ها، گواهی های لازم گرفته شود.
در ادامه، مجری طرح توسعه زنبورداری وزارت جهاد کشاورزی ایران با اعلام اینکه بسیار مشتاق صادرات عسل و تبادل تکنولوژی با کشورهای قرقیزستان و روسیه هستیم، گفت:کشور ایران دارای آزمایشگاههای معتبری برای آنالیز عسل است، سلامت عسل از جهت میزان آلاینده ها، آنتیبیوتیکها، آفات و سموم توسط سازمان دامپزشکی مورد پایش قرار میگیرد و بسیاری از نمونه ها نیز برای انجام کارهای تحقیقاتی و اخذ گواهی به اروپا فرستاده میشود.
حسین اکبرپور با اشاره به پتانسیل و ظرفیت زنبورداری در ایران و وجود صد هزار بهرهبردار در این زمینه، گفت: کشور ایران دارای تنوع پوشش گیاهی متنوعی است و در سال گذشته، ۱۱۵ هزار تن عسل تولید شده که ۵ تا ۱۰ هزار تن آن مازاد بوده و امکان صادرات فراهم است. بر اساس آمار فائو ایران چهارمین تولید کننده عسل در جهان است.
وی با اشاره به تنوع بالای عسل تولید شده در ایران (گون، کنار، چندگیاه، گون گزنگبین، مرکبات و…) که بخش قابل توجهی از آنها قابلیت صادرات دارند، بر تعامل مشترک نسبت به تبادل دانش و انتقال تجربیات و اخذ گواهی جهت صادرات تاکید کرد.
رییس گروه بررسی و مراقبت بیماریهای زنبورعسل سازمان دامپزشکی ایران، کامیار احمدی
نماینده قرقیزستان با بیان اینکه، در میان کشورهای حاضر در وبینار بهترین کشور مبدا صادرات قرقیزستان است، گفت: دلایل این انتخاب در آینده به اطلاع خواهد رسید.
الکساندر آنیمیسوو نماینده شرکت المان در پاسخ به پرسش سازمان دامپزشکی و بهداشت قرقیزستان از در خصوص اینکه که ادغام ازمایشگاهها به چه صورت خواهد بود، گفت: باید دید چگونه سیستم های ملی و اروپایی با هم ادغام میشوند و بهتر است کشور قرقیزستان به دلیل ارجحیتی هایی که نسبت به ایران و روسیه دارد، کشور صادرکننده باشد.
وی اعلام کرد: کشور ایران با صادرات پنج تا ده هزار تن صادرات سالانه به اروپا، میتواند به شش تا ده میلیون دلار سود برسد.
نماینده کشور روسیه با اشاره به اینکه کشورهای زیادی با وجود ظرفیتهای کمتری از کشورهای اوراسیا صادرکنندگان بزرگی هستند، گفت: با وجود بحرانهای مالی و شیوع بیماری کرونا، بازار زنبورداری افزایش ۱۳ تا ۱۷ درصدی داشته، این بازار حتی در زمان قرنطینه جهانی متوقف نشده و رو به افزایش بود، در حال حاضر با توجه به اینکه صادرکنندگان بزرگی همچون چین جایگاه خود را از دست دادهاند، زمان استفاده از این فرصت ها و حضور در بازار جهانی است.
وی با بیان اینکه اولویت ما بازار اروپا است، گفت: اتحادیه اروپا سالانه یک میلیون تن عسل وارد میکند، اروپا اولین مصرف کننده عسل دنیاست و به عنوان مثال حجم مصرف عسل در کشور آلمان بیش از مجموع تولید ایران، قرقیزستان و روسیه است، باید بتوانیم همچون اوکراین که ۶۰ تا ۹۰ هزار تن صادرات خود را افزایش داده، از ظرفیت آزاد شده توسط چین در دوران قرنطینه استفاده کنیم.
نماینده کشور روسیه ادامه داد: هر یک از طرفین ایرانی، روسی و قرقیزستانی نکات خوب و مثبتی برای مشارکت دارند. قرقیزستان دروازه جنوبی اوراسیا است که می تواند کنترل کیفیت را انجام دهد تا محصول بدون مانع وارد اوراسیا شود. آنچه مهم است مشارکت سه کشور در چاچوب یک پروژه برای صادرات در حجم مورد نظر است که به تنهایی امکان پذیر نیست.
توسلی در پاسخ به این پرسش که آیا آزمایشگاههای ایران دارای گواهی بین المللی هستند، گفت: آزمایشگاه کنترل باقیماندههای دارویی سازمان دامپزشکی ایران برنامه پایش ملی برای محصولات میگو، خاویار و ماهی قزل آلا را انجام میدهد و این محصولات به اوراسیا صادر میشود. از این امکانات ازمایشگاهی برای کنترل کیفی عسل نیز استفاده میکنیم و در بازدیدی که از سوی اتحادیه اروپا صورت گرفت مورد تایید قرار گرفتیم. وی با اشاره به تاییدیه ازمایشگاه DAP آلمان اعلام کرد: اگر قادر به انجام آزمایشی هم نباشیم، نمونه ها را به اتحادیه اروپا و ازمایشگاه مرجع Inovalis فرانسه ارسال میکنیم.
مجری طرح توسعه زنبورداری وزارت جهاد کشاورزی ایران با اعلام اینکه در سال گذشته ۱۹۸۵ تن عسل صادر کردیم و ظرفیت صادرات عسل ما حداقل پنج هزار تن است که به دلیل شرایط تحریمهای ظالمانه نتوانستیم صادرات کنیم، گفت: قطعا اگر شرایط صادرات تسهیل شود این ظرفیت سالانه افزایش پیدا خواهد کرد. عسل ایران از بهترین و با کیفیت ترین عسل های تولید شده در دنیا ست و کشورهای زیادی خواستار آن هستند.
الکساندر آنیمیسوو نماینده شرکت المان در پاسخ به پرسش نماینده سازمان دامپزشکی قرقیزستان در خصوص اینکه میزات صادرات بیست هزار تنی می تواند شامل عسل های متنوع باشد و یا باید از یک نوع عسل استفاده کرد،گفت با توجه به این که صادرات یک نوع عسل محدودکننده است قطعا می تواند متنوع باشد.
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه صنعت زنبورداری ایران، با بیان اینکه صادرات عسل به هر شکلی نیازمند امکاناتی هست، و پتانسیل ایران این اجازه را می دهد در کوتاهترین زمان ممکن این امکانات فراهم شود، گفت: آنچه در حال حاضر اهمیت دارد قیمت و مزیت رقابتی عسل در بازراهای جهانی است، طبیعتا اگر تمام الزامات فراهم باشد اما قیمت مناسبی نباشد صادرات امکان پذیر نخواهد بود و با توجه به اطلاعات نماینده قرقیزستان علاقهمند به شنیدن تجربیات شما در خصوص قیمت عسل در بازار جهانی هستیم.
در ادامه، نماینده قرقیزستان با تاکید بر اهمیت قیمت، کیفیت و حجم صادرات گفت: با ادغام تلاشهای ما و همکاری جهت دسترسی به بازارهای اروپایی و آمریکایی، باید بتوانیم قیمت صادراتی مناسبی را در نظر بگیریم. وی ادامه صحبت در زمینه قیمت را به جلسه بعد موکول کرد.
بهزاد بانکیپور ادامه داد: نحوه ورود به بازار بسیار مهم است و می توان جلسهای را با عنوان “استراتژی های ورود به بازار” برگزار کرد. همچنین باید مشخص کنیم به صورت عمده فروشی می خواهیم صادرات داشته باشیم یا محصول نهایی را به دست مصرفکننده میرسانیم.
این جلسه با تبریک و تشویق نمایندگان ایران به مناسبت روز ملی قرقیزستان پایان یافت و جلسه بعد به هشت سپتامبر ۲۰۲۱ (۱۷ شهریور ۱۴۰۰) موکول شد.